Restauratie Studio
Vandaag (30-01-14) ben ik naar de restauratie Studio van Peter Willemse geweest met de klas. Als eerste werd de klas in 3 groepen verdeeld. We bezochte als eerste de Lakenhal, en daarna zijn we dus naar de Restauratie Studio geweest. De studio is eigendom van Peter Willemse zelf. Joyce de Gruiter werkt ook in de studio, en zorgt voor het design, de vormgeving en het concept. De restauratie studio is te vinden op de Kruisstraat, nummer 1-B. Aangezien we vandaag hiernaar toe zouden gaan vond ik het wel een geschikt onderwerp voor mijn 3e culturele activiteit.
Toen we daar aankwamen volgden we een workshop. Eerst maakten we kennis met Peter Willemse zelf, daarna liet hij ons de schilderijen zien waar hij mee bezig was. Hij vertelde en liet ook zien hoe je bepaalde schilderijen het beste kunt restaureren. Bijvoorbeeld als er een gat in een schilderij zit dan moet je er aan de achterkant een doek achter zetten, en met de ervaring die hij heeft kan hij het schilderij heel mooi maken en het gat helemaal wegwerken waardoor je er helemaal niks meer van ziet. De meeste schilderijen zijn gewoon vies en zitten vol met rook en nicotine resten zei hij zelf, want de meeste schilderijen zijn geschilderd tientallen jaren geleden, en toen rookte mensen ook veel meer, omdat er toen nog niet het besef was dat roken heel slecht is. Als je die laag weg haalt, een beetje geelachtig van kleur, dan heeft het schilderij veel meer kleur en straalt het meer. Uiteraard heeft hij het juiste materiaal daarvoor waardoor de verf bijvoorbeeld niet per ongeluk wordt meegenomen tijdens het schoonmaken. Dat materiaal heeft hij ons ook zelf laten zien.

Daarna heeft Joyce de Gruiter heel veel verteld over bladgoud, en mochten we er ook zelf mee aan het werk. Ze heeft ons verteld hoe 24 karaats goud eruit ziet, en dat bladgoud vrijwel puur goud is, ook al is het héél erg dun. Toen we dus zelf aan het werk mochten met het bladgoud moesten we heel voorzichtig zijn en het bladgoud niet aanraken met de vingers, want dan is het zo weg.


We hadden een plankje hout gekregen, en daarop moesten we het bladgoud op zien te krijgen. We moesten met een vast hand het bladgoud op het houtje zien te krijgen, want anders komen er binnen no time scheuren in het bladgoud. Zodra het blad goud goed op het houtje zat (het plakt niet), dan moesten we met het doekje op het papiertje met bladgoud drukken en een richting op vegen. Daarna konden we het papiertje eraf halen. Dit moesten we nog een keer doen, en het moest dan goed aansluiten met het ander stukje bladgoud op het houtje. Met een speciale soort potlood kan je die overgang goed hechten. Het resultaat:

Ook is het mogelijk om met bladgoud een tattoo te maken die circa 2/3 dagen blijft zitten. Topmodellen en/of dansers kunnen bijvoorbeeld geen echte tattoo nemen vanwege hun werk, maar voor een feestje kan je dan bijvoorbeeld langs de studio gaan en een tattoo laten zetten van bladgoud. Ook mensen met al heel veel tattoos komen weleens langs, om bijvoorbeeld bepaalde tattoos op te vullen met goud. Zo ziet een tattoo er dan bijvoorbeeld uit, maar het is in vele andere vormen en grootte mogelijk:

In de restauratie studio worden verschillende dingen gerestaureerd, bijvoorbeeld schilderijen, lijsten werken op papier en sculpturen. Om goed het werk te kunnen uitoefenen heb je veel kennis nodig van veel technieken, kunsthistorische stijlen en verfsamenstellingen. Dit zijn maar een paar dingen die nodig zijn om een echte goede restaurator te zijn.
De restauratie studio is echt heel goed in zijn werk op het gebied van restauraties van moderne en oude kunstwerken. Door een jarenlange ervaring op dit gebied komen dan ook veel kunsthandelaren, particuliere klanten, musea en instellingen voor moderne en oude beeldende kunst naar de Restauratie studio.
Ik vond het een leuke workshop, en ik heb veel over de restauratie studio geleerd waar ik eerst geen idee van had. Bijvoorbeeld hoe je een gat weg moest werken in een schilderij, en hoe je nou precies te werk gaat. Het lijkt me ook een fijne werkplek voor degene die er werken. Het viel me wel op dat het niet heel erg schoon was, maar dat was totaal geen speerpunt voor mij in ieder geval. Alles werd goed uitgelegt, en kwam daarom ook goed op mij over. Kortom ik vond het een leuk en interessant bezoekje. Het is zeker de moeite waard om een keer een bezoek te brengen aan de studio, voor jong en oud.
Maak jouw eigen website met JouwWeb