Rijksmuseum Volkenkunde

Het rijksmuseum volkenkunde heeft het museum verdeeld in verschillende iconen. De conservator van het icoon Afrika is Anette Schmidt. De andere iconen van het volkenkunde zijn de Boeddhazaal, Korea, Indonesië, midden- en Zuid-Amerika, Azië, Japan, China, Oceanië, en Noord-Amerika en poolgebieden. Alleen zijn de conservatoren van deze iconen niet bekend, en heb ik ook niet kunnen vinden. In het jaar 1837 is het Rijksmuseum Volkenkunde opgericht. Het is dan ook al een heel oud museum(175 jaar!), en hoort dan ook tot een van de oudste volkenkundige musea van de hele wereld. Ik ben op 27 november 2013 naar het rijksmuseum volkenkunde geweest aan de Steenstraat 1, 2312 BS Leiden. Ik ben daar naartoe gegaan rond 3 uur. Rijksmuseum Volkenkunde bewaart de mooiste voorwerpen van over de hele wereld. Het museum is één van de oudste volkenkundige musea ter wereld en bestaat al 175 jaar! En in al die jaren verzamelde Rijksmuseum Volkenkunde al meer dan 240.000 voorwerpen, zoals een Indianentooi en een ijsberenbontbroek. De meest uiteenlopende voorwerpen, met allemaal hun eigen verhaal. Van magische Indonesische krissen tot zeldzame oude foto's van Australische Aboriginals.

Het pand was oorspronkelijk niet als museum aangelegd, maar het is sinds 1935 gevestigd in, wat het toen was, het academisch ziekenhuis. Het was eigendom van de Rijksgebouwendienst. Het museum is ontstaan uit het 's Rijks Etnografisch Museum in Leiden dat sinds 1837 bestond zei ik al hiervoor. Het gebouw zelf is een heel mooi gebouw vind ik zelf, want het is echt heel groot en mooi gebouwd. De ligging is ook echt heel goed, want het zit aan een leuk riviertje waar veel bootjes langsvaren, en dan is zo'n gebouw wel opvallend. Ook is het op 5 minuten loopafstand van de stad, en het centraal station. De collectie van de museum heeft 240.000 voorwerpen, en 4000 van die voorwerpen worden tentoongesteld. Er is ook altijd een tijdelijke tentoonstelling, momenteel is die: verlangen naar Mekka. De zalen zijn heel mooi en sfeervol ingericht, en de voorwerpen zijn goed verdeeld over de zalen. Ik zag niet echt een bepaalde structuur hoe de voorwerpen werden tentoongesteld in de zalen. De richting die je langs moet is niet echt gestructureerd of logisch, want het is niet dat je eerst alle zalen afgaat en dan op het laatst de tijdelijke tentoonstelling ziet of andersom. De tijdelijke tentoonstelling kon je al bekijken voordat je alle zalen had gezien.

Waar het hele rijksmuseum Volkenkunde om draait is de historische ontwikkelingen van volken en culturen. De naam van het museum zegt heel duidelijk waar het museum over gaat eigenlijk, want het gaat natuurlijk voor het grootste deel om volken over de hele wereld, en dat is ook terug te vinden in de naam van het museum. Er worden ook evenementen en tentoonstellingen georganiseerd met mensen van andere culturen. Soms is er een museumspreekuur. Specialisten vertellen dan over de authentiek, de ouderdom en functie van door bezoekers meegebrachte voorwerpen. Ik denk dat de inrichters het museum zo hebben ingericht, omdat ze dan het beste gebruik hebben gemaakt van de ruimte in het museum, en dat heeft niks te maken met de functie van de inrichters. De inrichters verstrekken informatie over de tentoongestelde objecten door informatiebordjes per object in het museum, en per zaal is er ook een heel groot bord met veel informatie over het onderwerp van de zaal. Ook wordt er informatie verstreken door videofragmenten stukjes film. De manier hoe de informatie wordt gegeven vind ik makkelijk te begrijpen, want het is ook niet in te moeilijk taalgebruik verteld, en het is heel handig omdat het wat extra informatie geeft over het object en/of de zaal.

Het doel van de opstelling van het museum is denk ik om wat te vertellen over de geschiedenis van de volkeren wat ik al eerder zei, maar ook over de huidige volkeren, en hoe die leven. Bij de cultuur horen natuurlijk ook objecten en die worden dan tentoongesteld. Sommige objecten die daar worden tentoongesteld zijn echte kunstwerken, bijvoorbeeld het Boeddhabeeld. Door zoveel verschillende culturen en volkeren in het museum die worden tentoongesteld kan het ook zijn dat mensen na het bezoek van het museum heel goed gaan nadenken over het onderwerp, en een andere kijk erop gaan krijgen. Bij de volkeren en culturen horen niet te vergeten ook religie, en dat kan ook tot uiting komen dus. Ook kan het emoties oproepen bij sommige mensen, omdat ze iets heel mooi of bijzonder vinden, of omdat ze een bepaald verleden hebben met een bepaalde cultuur.

Toen ik naar het museum ging had ik niet heel veel nieuws geweest, want ik ben er echt al heel vaak heen geweest. Dus ik vond er ook niet echt iets speciaals aan. Het enige dat ik wel bijzonder vond was de tijdelijke tentoonstelling, want die had ik nog niet gezien (Verlangen naar Mekka - De reis van de pelgrim). Mijn verwachtingen klopte enigszins, want ik wist ook wel dat er een nieuwe tentoonstelling was, dus het was niet dat ik daar helemaal niks van af wist. Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt was dan daarom toch ook de tijdelijke tentoonstelling verlangen naar Mekka - De reis van de pelgrim. Ik vond het echt een hele interessante tentoonstelling, en ik heb er ook veel over geleerd. Het is ook heel mooi neergezet allemaal, en de tentoonstelling is ook vanuit een persoonlijk punt, dus dan kan je jezelf ook meer verdiepen in het onderwerp. Ik heb er echt heel veel van geleerd! Mijn oordeel over het rijksmuseum is, en dat het een super leuk museum is om naartoe te gaan en te bezoeken. Er zijn ook veel activiteiten voor kinderen, dus het is ook een leuk uitje voor een gezin. Als je het museum voor het eerst bezoekt dan is het echt heel interessant om alles te lezen en te zien over al die verschillende volkeren en culturen. Mijn mening over het museum is dan ook heel erg positief, en heel erg aan te raden, en zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb